Aloe Vera

UOPŠTENO:

Aloe Vera drevna afrička biljka koja je u prošlosti bila poznata kao “eliksir dugovečnosti “,  zvog svojih hranljivih vrednosti koje ima u sebi.  Danas je najviše popularna zbog svojih lekovitih svojstava i primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industiriji. Takođe u današnje vreme Aloe Vera se koristi za razne bolesti, opekotine, astmu, epilepsiju, psorijazu….

UZGOJ I SADNJA :

-Što se tiče uzgoja ona se može uzgajati u loncu ili saksiji, jako je bitno da znate da biljka ima jako kratak koren između 20-30 cm i trebalo bi je posaditi u pliću ali širu posudu. Najbolje bi bilo da prvo stavite u posudu za koju se odlučite red kamenja, zatim peska pa na kraju dodati zemlju. Bitno je da čevtrtina posude bude ispunjena kompostom i drenažnim materijalom. Važno je da napomenemo da saksija, lonac ili bilo koja posuda u kojoj zasadite ovu biljku na dnu trebaju da imaju rupicu iz koje će oticati voda. Idealna tempereatura je preko dana između 20 -24 stepena, a noću između 10-14. Iz razloga što Aloe Vera sadrži u sebi 95 % vode ona se nikad ne sme naći na temparaturi ispod 5 stepeni zbog opasnosti od smrzavanja. Najbolje bi bilo da je držite na južnoj strani prozora jer je upravo svetlost ta  koja je bitna i važna za veličinu biljke.

Što se tiče zalivanja odmah nakon sadnje potrebno je zaliti biljku, kasnije je dovoljno zalivanje jednom sedmično, a kada dođe zima i tokom zimskih dana je bespotrebno zalivanje više od jednom mesečno.

Da ne zaboravimo da spomenemo prihranjivanje, najbolje je da se to desi na proleće i da Aloe Veru prihranite odgovarajućim đubrivom, da bi podstakli njeno cvetanje. Pored toga ako se pojave nove biljčice potrebno je da ih presadite u drugu posudu.

RAZMNOŽAVANJE:

-Najjednostavniji način razmnožavanje je lisnim reznicima, dovoljno je da se listovi razdvoje sa delom stabiljke i da se posade. Rezultat ne treba odmah očekivati, jer je za ukorenjavanje potrebno do mesec dana.

ŽIVOTNI VEK I BERBA:

-Životni vek Aloe Vere je u proseku 12 godina. Nakon 4 godine biljka dostiže zrelost i može da se bere. Biljke se beru na svakih 6-8 nedelja tako što skinete 3-4 krajnja lista biljke. Listove je potrebno rezati pri samoj osnovi, takođe je potrebno da budete pažljivi da ne bi došlo do oštećenja spoljne kore.

NEKI RECEPTI I KORISNI SAVETI:

“Vino od Aloe Vere i meda čisti krv, uklanja štetne stvari iz organizma i pojačava otpornost istog “ – HIDEGARD von BINGEN

– Sastav:

-200 gr Aloe Vere, 100 gr listova žalfije, 100 gr korena vodopije, 100 gr šipka divlje ruže, 200 gr meda sa saćem i 0,2l crvenog vina. Prvo je potrebno da sjedinite Aloe Veru, žalfiju i koren vodopije, a potom na to da dodate šipak divlje ruže i med sa saće. Kada to uradite potrebno je sve to staviti u staklenu posudu i preliti vinom, dobro promešajte i zatvorite. Posle 7-10 dana držanja na hladnom mestu, vino procedite i počnite da konzumirate 3-4 puta na dan po veliku kašiku.

*LOSION ZA LICE

-Sastav:

-50 ml ružičine vode, 50 ml glicerina, 50 ml soka ALOE, 1-2 kašičice limunovog soka.

Stavite sve to u staklenu bočicu, lepo protresite. Laganom masažom lica losion naneti na vlažnu kožu lica, a potom isprati toplom vodom. Osim za negu lica, ovaj recept možete koristiti kod mnogih rana, osipa, opekotina…

*RECEPT ZA RAK

-Po receptu ruskog lekara Savinskog koju je ovu biljku upotrebaljvao na pametan i koristan način sprema se lek koji se koristi za borbu protiv raka

– Sastav:

300gr sveže ALOE samleti u mašini za meso ( što starija biljka to bolje ). To pomešati sa 7 dl čistog crnog vina i 500 gr Čikorije, sa 400 gr meda sa saćem i 400ml 90% apotekarskog alkohola. Staviti u tamnu posudu sa širokim grlom i čuvati na hladnom i tamnom mestu, nikako u frižideru. Nakon 7 dana može početi upotreba. Prvih 5 dana 3×1 kašikica dva sata pre jela, a narednih 5 dana 3×1 supena kašika sat vremena pre jela.

Lek po navedenoj recepturi pomaže i kod tuberkuloze, astme, čira, reume, raka…

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije